amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Dansend tussen vreugde en verdriet

Mansukh Patel
& Rita Goswami
levensbeschouwing
gebonden
272 blz
isbn 9020276794
ankh-hermes
prijsindicatie € 12,95

Dansend tussen vreugde en verdriet

Lotus reeks

In hun inleiding bij dit boek schrijven de auteurs: 'Dit boek is voortgekomen uit de geweldige roep van het menselijk hart om hulp en begeleiding bij pijn en lijden. Iedereen ervaart in zijn leven zowel verdriet als vreugde. Als we die ervaringen verkeerd begrijpen, kan dat ertoe leiden dat we de ene afwijzen en de andere juist willen hebben. We moeten de dans van deze twee emoties leren beheersen ...'

Vervolgens stellen de auteurs zich ten doel inzicht te verschaffen in hoe we deze dans meester kunnen worden. Ze bieden, naar eigen zeggen, echte oplossingen voor 'het probleem' verdriet, aan de hand van zowel een stuk wijsheid als van een aantal technieken die echt werken.

Behalve citaten van grote leraren, zoals Gandhi en Kahlil Gibran, uit het leven gegrepen verhalen die als een soort parabel helderheid verschaffen over een onderwerp, bevat het boek een groot aantal eenvoudige oefeningen in de sfeer van yoga en meditatie (met tekeningen die het mogelijk maken om de oefeningen ook zonder leraar zelf te doen).

Die drie elementen dragen en verrijken steeds de boodschap dikwijls een oproep tot zelf onderzoek aan de hand van praktische vragen of eenvoudige statements die de auteurs willen brengen. Thema's die op deze wijze worden behandeld zijn bijvoorbeeld: van woede naar creativiteit van angst naar moed van eenzaamheid naar eenheid van afwijzing van naar liefde voor jezelf van crisis naar transformatie van oordeel naar mededogen.

Marcel Messing schreef in zijn voorwoord bij dit boek: 'Dansend tussen vreugde en verdriet is een vriend. Een kostbare gids voor het dagelijkse leven. Het is eenvoudig, humoristisch en rechtstreeks.' Inderdaad is dit een boek dat voor velen zeer bruikbaar zal blijken als een hulp om eigen blokkades en negatieve gedachten en gevoelens om te buigen naar een positieve levenshouding. Het is een boek dat inspireert tot het ontwikkelen van zelfkennis en liefde voor jezelf, en van daaruit tot liefde en mededogen voor de medemens en de schepping.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018