amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Liefde voor waarheid - Patel

Mansukh Patel
spiritualiteit
video
100 minuten
isbn 9020296000
ohm
prijsindicatie € 36,95

Liefde voor waarheid

Portret van de hindoeïstische mysticus dr. Mansukh Patel

Veertig jaar geleden werd Mansukh Patel uit Indiase ouders geboren in Kenia, in Masai land, The Rift Valley. Zijn ouders waren arm en eenvoudig, maar wel de grootste inspiratiebron voor de mystiek en spiritualiteit die Patels verdere leven zouden bepalen.

Door hen is hij rechtstreeks verbonden met de traditie van geweldloosheid, zoals zij die leerden van Mahatma Gandhi. In zijn jeugd heeft Mansukh Patel dingen meegemaakt waar geen woorden voor bestaan, zo zegt hij. 'Ik leerde me te realiseren dat het een genade is te mogen leven. Het is een gave van God. Een constant gevoel van gelukzaligheid dat veroorzaakt werd door het besef te mogen leven.'

Toen hij twaalf jaar was, verhuisde het gezin naar Engeland. Patel ging medicijnen studeren en specialiseerde zich in de oncologie. Na zijn studie richtte hij samen met een aantal studiegenoten, de 'Life Foundation' op, een stichting die zich ten doel stelt de wereldvrede na te streven.

In verschillende 'ashrams' organiseren hij en zijn medewerkers workshops, seminars en andere bijeenkomsten. Ook organiseert Patel voettochten naar plekken op aarde die door geweld zijn overschaduwd. Zo voerde zijn 'Eurowalk 2000' hem en zijn geestverwanten onder meer naar Auschwitz.

Het wandelen van Mansukh Patel is als bidden: de pelgrimstocht van een hindoe in het christelijke westen. Mansukh Patel is een mysticus met een groot charisma, een bewonderaar van Mahatma Gandhi en Franciscus van Assisi. Maar hij is vooral een luisteraar.

Vindt Patel zichzelf een goeroe? 'In het Sanskriet betekent 'gu' duisternis, 'ru' staat voor degene die de duisternis verdrijft. In die zin is iedereen een goeroe, want iedereen is in staat de duisternis bij een ander te verdrijven als je die ander benadert, vanuit het hogere zelf.'
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018