amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
De laatste zomer - Fromkin

De laatste zomer

Waarom de wereld in 1914 ten oorlog trok

De zomer van 1914 was een schitterende zomer. Misschien wel Europa's laatste mooie zomer in de twintigste eeuw. Over die zomer gaat dit boek.

Een weergaloos boek over de Eerste Wereldoorlog: niet over de loopgraven en de slachting die daar werd aangericht, geen voorspelbare beknopte geschiedschrijving. Dit boek beschrijft de 37 dagen die verstreken na de moord op Franz Ferdinand voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Op 28 juni vielen de schoten in Sarajevo. Op 2 augustus was het oorlog. Zevenendertig dagen waarin de wereld kon beslissen tussen oorlog en vrede. Zevenendertig dagen van verhitte diplomatie, machtstrijd, hoogmoed, hebzucht en fatale beslissingen.

De laatste zomer is een indringend, soms verbijsterend boek over n van de meest zinloze en meest vermijdbare oorlogen uit de menselijke geschiedenis.

De moord op aartshertog Franz Ferdinand vormde de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Maar hoe kwam het van dat ene pistoolschot tot een wereldbrand ?

De laatste zomer is het onthullende verhaal over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, in 2004 negentig jaar geleden. Geschiedschrijving op haar best : diepgravende research, vlijmscherpe analyse en een meesterlijke pen.
David Fromkin
geschiedenis WO I
paperback, 397 blz
isbn 902341280X
9789023412809
prijsindicatie € 24,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018