amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Paulus - A. Badiou

Paulus - de fundering van het universalisme

Door de verrijzenis van Christus zullen er 'Grieken noch Joden' meer zijn. Vrijwel iedereen kent deze uitspraak van de apostel Paulus. De Franse filosoof Alain Badiou laat zien hoe revolutionair en actueel die uitspraak van Paulus is geweest.

Het werk van Alain Badiou [Rabat, 1937] is op dit moment erg populair, ook in Nederland en Vlaanderen. Op het eerste gezicht wekt dit verbazing : zijn wij postmodernen niet »de waarheid«, het »subject« en de »universaliteit« voorbij, dé begrippen uit Badiou's filosofie ?

Die begrippen spelen ook een cruciale rol in zijn essay over Paulus, de grondlegger van het christendom. Daarin toont Badiou aan hoe Paulus vanuit de gebeurtenis van Christus' verrijzenis een universele boodschap verkondigde. Het is dit samengaan van een specifieke gebeurtenis en een universele aanspraak dat volgens Badiou ten grondslag ligt aan elke bevrijdende politiek, vernieuwende wetenschap, radicale kunst of waarachtige liefde.

De vertaling, inleiding en noten zijn van Dominiek Hoens. Paulus verschijnt in de Agora-reeks, waarin bronteksten van bekende filosofen worden vertaald en ingeleid. Centraal staat de relatie tussen filosofie, religie en cultuur.

Dominiek Hoens is adviserend onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en docent kunstfilosofie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Eerder publiceerde hij over Alain Badiou, Jacques Lacan en Marguerite Duras. Hij werkt momenteel aan een boek over liefde in het werk van Lacan.
Alain Badiou
filosofie
hardcover, 190 blz
isbn 9025956793
9789025956790
prijsindicatie € 22,50

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018