amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Velden van weleer

Velden van weleer

reisgids naar de Eerste Wereldoorlog

Een onalledaagse reisgids, voert de reiziger langs bizarre sporen van de Eerste Wereldoorlog. Routebeschrijvingen en detailkaarten wijzen de weg naar de resten van de strijd: forten, musea en loopgraven, bezienswaardigheden van een pijnlijk levend verleden.

Maar Velden van weleer is vooral een gids naar de oorlog zelf en een verhaal over de alledaagse gekte, zoveel mogelijk verteld aan de hand van fragmenten uit dagboeken, romans en gedichten van Belgische, Franse, Engelse en Duitse auteurs.

"In Vlaanderen staan de oude bomtrechters vol modderig water, eromheen de roestige gedraaide staken waaraan ooit een minder onschuldig soort prikkeldraad in niemandsland hing. Aan de Somme komen met het ploegen de spookachtig-witte contouren van loopgraven en granaatinslagen in de kalkgrond van de heuvels tevoorschijn.

In Verdun bleek een deel van de grond zo vergiftigd dat van landbouw geen sprake meer kon zijn. Alleen een dennensoort uit Canada wilde er nog gedijen. Pas sinds de jaren zeventig groeien er weer beuken, maar in de bossen liggen nog ontelbare granaten, oude veldflessen, pannetjes, schoenen - het afval van de oorlog dat elk jaar weer boven komt.

Op eenzame bergtoppen in de Vogezen, soms pas na uren lopen te bereiken, liggen nog complete fortificaties en uit de rotsen gehouwen loopgraagsystemen, als macabere markering dat men het hoogste punt heeft bereikt. Elders langs het oude front halen de boeren twee keer per jaar een dodelijke oogst van gewone en gifgasgranaten met de ploeg omhoog."
Chrisje & Kees Brants
reisgids 2010
paperback, 416 blz
geïllustreerd
isbn 9038893752
9789038893754
prijsindicatie € 24,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018