amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Loge, Opus Dei - Heirman

De Loge & Het Opus Dei

een geschiedenis van de democratie

De wieg van de democratie stond in Europa. Toch werd de democratie er ook heftig bestreden. Hoe zou Europa het facisme, het communisme en het nazisme kunnen vergeten ?

Blijkbaar roept de democratie tegenstellingen op die wel nooit zullen verdwijnen. Daarvan getuigen zowel de Loge als het Opus Dei. Ze spelen in dit boek een hoofdrol in een strijd die nog alle dagen gevoerd wordt en die sinds 11 september 2001 actuele is dan ooit. Precies deze tegenstellingen staan centraal in deze eigenzinnige geschiedenis van de democratie

Mark Heirman vertelt het verhaal van de belangrijkste pijlers van de meest ingrijpende revolutie aller tijden : vrijheid, gelijkheid, broederschap, het individualisme, het universalisme, de rechtsorde, de vooruitgang, de secularisering, de rationaliteit en het streven naar geluk.

De Loge & Het Opus Dei vergeet ook de weerstanden niet. Want ondanks haar Grieks-Romeinse en joods-christelijke wortels is de Europese democratie hooguit 200 jaar oud. De finale doorbraak van de democratie is nog veel jonger. Voor een groot deel van Europa dateert die van 1945, voor het andere deel pas van 1989. Ondanks 11 september gelooft de auteur dat de democratie in de 21e eeuw op wereldschaal zal zegevieren.
Mark Heirman
geschiedenis
paperback
239 blz
isbn 9052406464
9789052406466
houtekiet
prijsindicatie € 19,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018