amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

'14-'18 - De Grote Oorlog opnieuw bezien

Voor velen was de Eerste Wereldoorlog een synoniem voor Europa’s collectieve zelf-moord. De strijdende partijen zagen hem als de oorlog die ervoor zou zorgen dat er voortaan geen oorlog meer zou kunnen zijn. Maar nu, bijna een eeuw en vele bloedige confrontaties later, blijft de Grote Oorlog nog steeds de verbeelding domineren, niet in het minst omdat ’14-’18 de matrix is gebleken van het geweld dat in alle daaropvolgende botsingen gebruikt werd.

Ten eerste was de oorlog wat fysiek geweld betreft zonder precedent: hoe kwam dat, en wat waren de gevolgen van het feit dat miljoenen gewone mensen meededen en maar bleven meedoen aan dit extreme geweld? Ten tweede leken beide partijen gemotiveerd en zelfs in vervoering geraakt door een krachtige, nationalistische en racistische houding ten aanzien van de vijand: hoe kwam deze »kruistocht« tot stand, en wat waren de gevolgen daarvan voor Europa en de wereld? En ten derde zorgden de bijna tien miljoen doden voor een ongekende golf van smart: hoe zouden de rouwenden ooit verlost kunnen raken van deze martelende pijn? De antwoorden op deze vragen zijn doorslaggevend om de Grote Oorlog te kunnen begrijpen.

Met zijn verbazingwekkend originele interpretatieve kracht en zijn rijkdom aan onweer-legbaar bewijs, is dit vernieuwende boek direct een klassieker in de geschiedschrijving van de moderne oorlogvoering geworden.

Stéphane Audoin-Rouzeau, verbonden aan de Universiteit van Picardie Jules Verne en Annette Becker, verbonden aan de Universiteit van Paris x -Nanterre, hebben beide vele publicaties over de Eerste Wereldoorlog op hun naam staan. Ze zijn de directeuren van het Centre de recherche de l’Historial de la Grande Guerre in Péronne, Somme.
Stéphane Audoin-Rouzeau
Annette Becker
geschiedenis
gebonden
352 blz
isbn 905330360X
9789053303603
mets & schilt
prijsindicatie € 25,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018