amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Kleine vrede tijdens de Grote Oorlog

De kleine vrede tijdens de Grote Oorlog

Kerstmis 1914 aan het westelijk front

December 1914, geen nieuws van het westelijk front. Duitsers aan de ene kant en Belgen, Fransen en Britten aan de andere hebben zich, vaak nog geen honderd meter van elkaar verwijderd, diep ingegraven, afgeschermd door prikkeldraad.

Deze linie loopt van de West-Vlaamse Noordzeekust tot de Zwitserse grens. In het noordelijke gedeelte van dit front gebeurt er tijdens de kerstdagen iets onvoorstelbaars: het is er kortstondig vrede.

De aanzet hiertoe geven uitgerekend de Duitsers. Borden worden omhooggehouden, eerst door hen en dan door hun vijanden : Frohe Weinachten, Merry Christmas, We Not Fight, You Not Fight ...

Het nieuws van de "vrede" in Vlaanderen verspreidt zich als een lopend vuurtje door de loopgraven; men legt de wapens neer en gaat samen Kerstmis vieren. Kerstbomen worden neergezet in het niemandsland. De kaarsjes ontbreken niet. De vijanden zingen kerstliederen, de woorden "peace", "Frieden" en "paix" zijn te horen.

De volgende dag worden de doden, die al wekenlang in het niemandsland liggen, in gezamenlijk gebed begraven. En men ruilt tabak, pijpen, plumpudding, sigaren, rum, vaten bier, schnaps en wijn. De vijanden tonen elkaar nu foto's van familieleden, praten over heimwee, en dat de oorlog maar snel voorbij mag zijn. Er wordt zelfs gevoetbald.
Michael Jürgs
geschiedenis
gebonden, 356 blz
isbn 9053304096
9789053304099
prijsindicatie € 25,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018