amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Kromme komkommer

Kromme komkommer

Leven en zenonderricht van Shunryu Suzuki

Shunryu Suzuki is voor talloze lezers bekend als auteur van de moderne spirituele klassieker »Zen Mind, Beginner's Mind«. Deze invloedrijke leraar komt sprekend tot leven in »Kromme komkommer«, de eerste volledige biografie van een zenleraar die in het Westen wordt gepubliceerd. Voor zijn intieme en fascinerende verhaal put David Chadwick uit Suzuki's eigen woorden en de herinneringen van diens leerlingen, vrienden en familie.

Als jongeman in Japan wilde Shunryu Suzuki de beoefening van zen naar Amerika brengen, maar werd hij tegengehouden door zijn eerste leraar [die hem vanwege zijn hardnekkige verstrooidheid de bijnaam »kromme komkommer« gaf]. Terwijl hij in Japan bleef, moest hij zien om te gaan met de paradox van het leven als zenpriester in een wereldoorlog en later met de pijn van het noodlot in zijn familie.

Toen hij eindelijk op vijfenvijftigjarige leeftijd de gelegenheid kreeg om naar het Westen te gaan, belandde Suzuki midden in de woelige tegencultuur van San Francisco in de jaren zestig. Dichters en schilders, academici en onderwijzers, ontdekten in Suzuki een betrouwbare, mededogende zenmeester die opgetogen een nieuw begin wilde maken. Hij vond in hen de »beginnersgeest« die de beoefening van zen mogelijk maakt. Het meditatiegroepje dat zich rond Suzuki verzamelde, groeide uit tot het »San Francisco Zen Center« dat, al snel daarna, »Tassajara« stichtte, het eerste zenklooster in de westerse wereld.

Gedurende deze twaalf korte jaren kwamen meer en meer mensen bij Suzuki oefenen, totdat hij, in 197I, zijn laatste onderricht gaf: de aanvaarding van zijn eigen ziekte en dood met buitengewone waardigheid en gelijkmoedigheid.

Doorspekt met niet eerder gepubliceerde fragmenten uit Suzuki's lezingen en brieven, verhaalt »Kromme Komkommer« van een nuchter geestelijk leven dat religie overstijgt om te onthullen wat het betekent volledig mens te zijn. Door deze man op zijn spirituele reis te volgen, zal de lezer in aanraking komen met de hartverwarmende gids die zovelen al in »Zen Mind, Beginner's Mind« vonden. Samen met Suzuki kunnen we een manier vinden om te »oefenen met bergen, bomen en stenen ... en onszelf te vinden in deze grote wereld.«
David Chedwick
biografie
gebonden
416 blz
isbn 9056700596
9789056700591
Asoka
prijsindicatie € 22,45
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018