amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Compendium van de Leer

Compendium van de Leer

Abhidhammattha-Sangaha

De Abhidhammattha-Sangaha is een beknopte, systematische, grotendeels aforistische samenvatting van alle leringen en concepten die voorkomen in de Abhidhamma-Pitaka van de Pali-Canon.

Met het bestuderen van dit kleine, maar fundamentele werk begint in Birma en Thailand tot op de huidige dag de Leer van de Boeddha. Alle jonge monniken, maar ook veel leken, zetten hun eerste stappen op het boeddhistische pad met het uit het hoofd leren van dit 'Compendium van de Leer'.

Volgens de Birmaanse overlevering is het werk geschreven in een klooster in de buurt van de oude koningsstad Polonaruva op Ceylon door de Singaleese monnik Anurudda die leefde tussen de 8ste en de 12de eeuw n.C.

Net zoals de Visuddhimagga bestaat ook de Adhidhamattha-Sangaha uit negen delen. De eerste zes, over bewustzijn, mentale factoren en lichamelijkheid, vormen een samenvatting van het leerstuk over de vijf geledingen (Khandha's).

Deel 7 biedt een overzicht van alle in de boeddhistische filosofie gebruikte categorieŽn. Deel 8 behandelt de keten van afhankelijke oorsprong (paticcasamuppada) en deel 9 biedt een boeddhistische typologie, een overzicht van de verschillende methodes voor meditatie en de zeven klassieke stadia van zuivering.

Het Compendium van de Leer voert ook de moderne lezer binnen in een ongewoon rijke wereld van de klassieke boeddhistische psychologie.

Deze Nederlandse editie is gebaseerd op de ruw vertaling van wijlen Kheminda Merkus. Marjů Oosterhoff heeft de tekst vergeleken met andere beschikbare uitgaven, verder op punt gesteld en persklaar gemaakt.

Na haar jeugd in het voormalige Nederlands-IndiŽ en oorlogservaringen in een concentratiekamp, had Kheminda Merkus, toen zij later in Nederland kennismaakte met het boeddisme, een gevoel van grote herkenning, die haar visie op het leven ingrijpend zou veranderen.

In 1987 besloot zij naar Sri Lanka te gaan en daar een meditatief leven te leiden in een klooster. Terug in Nederland hield zij zich, naast lesgeven en het geven van lezingen, bezig met schrijven en vertalen.
Abhidhammattha-Sangaha
filosofie
gebonden
256 blz
isbn 9056700820
9789056700829
Asoka
prijsindicatie € 49,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018