amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Van Petrus tot Constantijn - Trouillez

Pierre Trouillez
godsdienst
gebonden
256 blz
isbn 9058261867
davidsfonds
prijsindicatie € 30,95

Van Petrus tot Constantijn

De eerste christenen

Wie waren de eerste christenen »in godsnaam« ? Waarom voelden ze zich aangetrokken tot die marginale beweging ? Hoe heeft het prille christendom zich gaandeweg kunnen manifesteren ?

Met Paulus is de jonge kerk het waagstuk aangegaan om buiten haar vertrouwde milieu te treden. In het Romeinse Rijk zou ze haar vernieuwende kracht bewijzen. Christen-zijn was er allesbehalve gewoon. Toch werden de eerste drie eeuwen van het christendom een succesverhaal.

Vanaf de eerste verkondiging door Petrus tot de bekering van keizer Constantijn. Pierre Trouillez onderzoekt hoe kerkvaders en denkers van de begintijd, maar ook hoe de gewone christenen hun geloof beleefden en overdachten : kerkelijke hiërarchie en ethisch falen, maar ook het samen vieren van de eucharistie en de gemeenschapszin.

De vroege Kerk is groot geworden door het enthousiasme van een authentiek geloof. Zonder alles te verwedden op structuren en dogmatiek, wist ze mensen aan te spreken. Een bron van inspiratie voor het christendom vandaag ?
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018