amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Heraldiek

Heraldiek

Wapens kennen en herkennen

»Stars and Stripes«, verkeersborden, logo's op kleding van sportlui : ze grijpen allemaal terug naar middeleeuwse heraldische kentekens. De heraldiek bestudeert die kentekens, afgebeeld op wapens, wapenschilden en blazoenen. Wat heeft de mens ermee willen uitdrukken ?

Het heraldische verhaal begint op het twaalfde-eeuwse slagveld. Om vriend van vijand te onderscheiden, brachten strijders emblemen aan op schilden, helmen en kleding. Dit gebruik nam de burgerij in de veertiende eeuw over; voortaan kon iedere vrije burger zijn eigen symbolische wapen voeren. Wat werd daarop afgebeeld ? En waarom koos iemand voor een leeuw of voor een beer, roos, zon of weegschaal ?

Honoré Rottier, voormalig docent aan de Academie voor Bouwkunst te Maastricht, deed jarenlang onderzoek naar de essentie en de toepassingen van de heraldiek.

Bij Davidsfonds Uitgeverij verscheen van hem ONDERDAK, VIJFDUIZEND JAAR WONEN IN DE LAGE LANDEN en RONDREIS DOOR MIDDELEEUWS VLAANDEREN.

Marc van de Cruys is een van de weinige specialisten in Vlaanderen voor heraldiek. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Heraldicum Disputationes.

Honoré Rottier &
Marc van de Cruys
geschiedenis
paperback
prachtige illustraties
320 blz
isbn 905826274X
davidsfonds
prijsindicatie € 29,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018