amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Land der katharen - Nolen

Het land der katharen

een historische reisgids

Het land der katharen: het toneel van de bloedige kruistocht tegen de katharen in het begin van de 13e eeuw. Iedere plaatsnaam, van de Minervois tot de Ariège, wekt herinneringen aan het wrede optreden van het kruisleger, dat in opdracht van paus Innocentius III naar het gebied van de graaf van Toulouse werd gestuurd om met geweld af te rekenen met de katharen, die in reactie op het morele verval van de kerk van Rome een tegenkerk stichtten.

Plaatsen zoals Béziers, waar in enkele uren tijd alle 20.000 inwoners - zowel katharen als katholieken: "Doodt ze allemaal, God haalt de zijnen er wel uit" - werden vermoord; Carcassonne, waar de jonge burggraaf Raymond-Roger Trencavel een paar maanden na zijn overgave in een kerker van zijn eigen kasteel stierf; dysenterie, moord? Puilaurens, Quéribus en Peyrepertuse: stille getuigen op de ruige bergtoppen op de grens van de Corbières en Aragón.

Montségur, symbool van het verzet tegen de Franse bezetters, waar in 1244 meer dan 200 katharen vrijwillig de brandstapel aan de voet van de berg instapten, een brandstapel die nog dagen zou nasmeulen ...
Ankie Nolen
reisgids
paperback, 350 blz
isbn 9059111192
9789059111196
prijsindicatie 31,66
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018