amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
905911194X

Het land der katharen

een historische reisgids

»Deze reisgids brengt u terug naar de tijd van de katharen. De auteur heeft niet alleen de grote feiten en gebeurtenissen besproken, maar ook de kleine details, de onbekende namen. Wie weet bijvoorbeeld waar in Zuid-Frankrijk het enige monument staat om Duitse soldaten uit de 13e eeuw te gedenken ? Vlot geschreven, met een groot gevoel van compassie voor de slachtoffers van kruistocht en inquisitie, slaat het boek een brug tussen verleden en heden. Een leesplezier waarvan men »geleerder« wordt.« Prof. dr. Daniela Müller, hoogleraar Kerk- en Dogmageschiedenis, Katholieke Theologische Universiteit Utrecht

»Ankie Nolen bracht het decor van de kruistocht tegen de katharen in beeld. Haar boek werd een naslagwerk voor ieder die geïnteresseerd is in de historie van de katharen en voor hen die de streek waarin zij leefden, willen bezoeken.« Trouw

»Een gedegen historische reisgids, tevens naslagwerk.« Vrij Nederland

Er bestaat in de geschiedenis van de rooms-katholieke kerk nauwelijks een bloediger hoofdstuk dan de strijd tegen de katharen, die zich afzetten tegen het morele verval van de orthodoxe geestelijkheid. Het katharisme ontplooide zich in de loop van de 12e eeuw in het zuiden van Frankrijk tot een regelrechte bedreiging van het traditionele christendom.

Uiteindelijk werd in opdracht van de paus te vuur en te zwaard een einde gemaakt aan de opmars van het katharisme. De manier waarop zij hun wrede lot aanvaardden en overtuigd van hun geloof de vuurdood tegemoet traden, spreekt nog altijd tot onze verbeelding.

Ankie Nolen beschrijft de geschiedenis van de katharen en brengt de locaties waar de kruistocht tegen hen zich afspeelde, in beeld. Daarnaast is dit werk een indrukwekkende getuigenis van een jarenlange diepgaande fascinatie met een overweldigend onderwerp.
Ankie Nolen
reisgids
paperback
341 blz
9789059111196
prijsindicatie € 31,66
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018