amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Heilige weg

James Harpur
pelgrimage
gebonden met stofomslag
illustraties in kleur
245 x 192 mm
192 blz
isbn 9060975960
schuyt & co
prijsindicatie € 12,50

De heilige weg

2000 jaar christelijke pelgrimstochten

Sinds de Wijzen uit het Oosten naar Bethlehem trokken om getuigen te zijn van de geboorte van Christus hebben talloze pelgrims lange en vaak gevaarlijke reizen onderomen om heilige plaatsen van het christendom te bezoeken.

In 'De heilige weg' wordt de geschiedenis van 2000 jaar christelijke pelgrimage - over heiligen, pelgrims, kathedralen en heiligdommen - verteld. Waarom lieten gelovigen huis en haard achter en gingen ze jaren op pelgrimstocht ?

De tocht in vroegere tijden naar heilige trekpleisters zoals Rome, Jeruzalem, Santiago de Compostela en Canterbury en de moeilijke condities waaronder gereisd werd, worden door James Harpur met verve beschreven: Sint-Brandaan, die zijn boot stuurloos in handen van God gaf opdat die hem naar het paradijselijke Heilige land zou leiden alsook de miljoenen avonturiers en kruisvaarders uit de Middeleeuwen die eropuit trokken.

Maar ook tegenwoordig trekken mensen in groten getale naar heilige plaatsen als Lourdes, Fatima, Walsingham, Taizé en Knock op zoek naar vergeving, genezing of troost.

De auteur beschrijft deze plaatsen en hun geschiedenis. Zo vertelt hij onder andere het verhaal van Bernadette Soubirous die in een grot in Lourdes een Maria-verschijning zag, met als gevolg dat tegenwoordig vijf miljoen pelgrims per jaar de stad bezoeken.

James Harpur heeft enkele boeken over de geschiedenis van het christendom geschreven. Hij is een fervent wandelaar en bezoekt vaak heilige plaatsen vanwege zijn interesse in christelijke en heilige tradities. Zijn boek 'De heilige weg', dat prachtig geďllustreerd is, geeft niet alleen een boeiend historisch overzicht van de pelgrimage door de eeuwen heen, maar is ook een perfecte reisgids voor de hedendaagse pelgrim.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018