amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Tempeliers, huurlingen van de paus

De Tempeliers

huurlingen van de paus

Aangemoedigd door het warme onthaal van hun vorige boek - Katharen in Europa - zetten Yves van Buyten en Willy Vandezeypen hun teamwork als auteursduo enthousiast verder. Gedurende veertien maandan bezochten zij de overblijfselen van talrijke commanderijen in West-Europa en onderzochten eeuwenoude documenten. Het doel van hun speurtocht : de militaire orde en professionele vechtjassen tijdens de christelike kruistochten.

Vanuit een diepe religieuze overtuiging gaven de tempelridders met honderden hun leven voor een ideaal waarmee zij zich volledig identificeerden: de verovering en het behoud van Jeruzalem voor Christus. Door hun korpsgeest en kadaverdiscipline werden zij een levende legende en waren tweehonderd jaar lang geduchte tegenstanders van de islamieten.

Met de steun van de kerk en de hoge adel groeide de orde uit tot een machtige organisatie. Geldverslindende militaire operaties werden gefinancierd met de opbrengst van commanderijen, handel, zeevaart en bankactiviteiten.

Met de tijd kreeg de tempelorde echter een slechte reputatie en werd na het verlies van Palestina de inzet van een machtsstrijd tussen kerk en Staat. In een meeslepende en toegankelijke stijl gidsen de auteurs de lezer door de fascinerende tijd van monniken, ridders en kruistochten.

Met een uitvoerige beschrijving van de tempeliers in de Lage Landen en in katharenland.
Willy Vanderzeypen
Yves van Buyten
geschiedenis
paperback, 315 blz
isbn 9062719902
9789062719907
Synthese - 2005
prijsindicatie € 22,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018