amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Waarzegkaarten van Mademoiselle Lenormand

Waarzegkaarten van Mademoiselle Lenormand

Traditionele symboliek in een moderne zienswijze

Hoeveel verschillende versies van dit wereldbekende kaartspel van Mademoiselle Lenormand ooit zijn gemaakt, is niet bekend. Zeker is echter, dat dit er talloze zijn geweest en dat deze voorzien werden van spectaculaire namen zoals Mlle Lenormand's Zigeunerkaarten, De Kaarten van Mlle Lenormand Voorspellen de Toekomst, enz.

Ook zeker is, dat er met ieder nieuw ontwerp méér - nooit door Mademoiselle Lenormand bedoelde - toevoegingen en onjuistheden in het spel zijn geslopen. Een sprekend voorbeeld hiervan is Kaart 3, »Het Schip«, dat in het ene spel een klipper is, in het andere een Spaans Galjoen en in weer een andere versie zelfs een stoomboot... De gebruikte figuren van de troefkaarten geven een goed beeld van de willekeur waarmee werd getracht een extra spannende sfeer aan het spel te geven, zonder daarbij rekening te houden met de periode waarbij het spel moest aansluiten. Zo worden bij enkele uitvoeringen zowel ridders uit de middeleeuwen als musketiers uit de 18e eeuw in één spel afgebeeld ...

In deze, geheel nieuw getekende, versie van de Waarzegkaarten van Mademoiselle Lenormand heeft de ontwerpster voor het eerst de symboliek zeer beeldend en - belangrijker nog - correct weergegeven, waardoor een spel is ontstaan, dat alle onduidelijkheden wegneemt van deze beroemde [en beruchte] kaarten. Hierdoor zijn de kaarten en hun interpretatie bruikbaarder en toegankelijker dan ooit te voren geworden. Het is dan ook jammer dat Mademoiselle Lenormand zelf deze 36 »nieuwe« kaarten van het zgn. »Orakel van Lenormand« niet heeft kunnen aanschouwen; de moderne interpretatie van de traditionele symboliek had zeker haar waardering gekregen.
Mademoiselle Lenormand
waarzeggen
kaarten
36 kaarten
isbn 9063784996
Schors
prijsindicatie € 3,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018