amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
de Gulden - Povee

Henk Povée
geld
gebonden
200 illustraties
144 blz
isbn 906868289X
thoth
prijsindicatie € 27,50

De Gulden

Geschiedenis van Nederlands nationale munt

De Nederlandse gulden heeft een roerige geschiedenis. Hij is keihard geweest, hij is boterzacht geweest. Hij is vergaard, besteed, bewaard, gespaard geweest. Hij is ook geroofd, verstopt, vervalst, vergokt en over de balk gesmeten. Er is om guldens gevochten, er is om getrouwd, gescheiden en gestorven. Maar er zijn ook sigaren mee aangestoken.

De gulden was eeuwenlang een belangrijk onderdeel van Nederlands nationale identiteit, zoals het Wilhelmus, het Oranjehuis en het rood-wit-blauw. Tot hij zich vrijwillig liet opslokken door de euro.

Hoe werd die gulden ons nationaal bezit? En wat deden en konden onze voorouders ermee? Dit boek omvat het levensverhaal van de gulden, opgetekend vanaf zijn oorsprong in de Middeleeuwen tot aan zijn definitieve verdwijnen in 2001. Inclusief zijn tropenjaren, toen de gulden ook betaalmiddel was in Indië en de West.

Het boek beschrijft niet alleen de geschiedenis van de gulden als munt, maar ook als nationale rekeneenheid. Het gaat in op de koopkrachtontwikkeling van de gulden in de loop der eeuwen, op de koers ervan ten opzichte van de omringende munten, op de mensen en instanties erachter, zoals de Nederlansche Bank, de Utrechtse Munt, de ministers, de muntmeesters, de vormgevers, de drukkers. Plus uiteraard de belangrijksten: de verdieners van de gulden.

'De geschiedenis van de Nederlands nationale munt' is een uiterst boeiende. Omdat hij eeuwenlang aan bijna alle terreinen van het dagelijks leven heeft geraakt.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018