amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

De dharma van de H. Benedictus

Boeddhistische bespiegelingen
over de Regel van Sint-Benedictus
Patrick Henry
paperback
222 blz
isbn 9074815693
9789074815697
prijsindicatie € 18,95

De dharma van de H. Benedictus
De Regel van Sint-Benedictus is het geheel van een aantal richtlijnen die het christelijke kloosterleven sinds de zesde eeuw hebben geleid.

Zij die volgens de Regel leven - een Regel die het dagelijkse leven in een klooster richting geeft - beschouwen die als het fundament, de kern van hun leven en voelen een grote genegenheid voor de schrijver ervan: een monnik wiens nederigheid en uitzonderlijke inzicht in de menselijke natuur als legendarisch gelden.

De Regel heeft niet alleen monniken gefascineerd, maar ook leken. Boeddhistische monniken en nonnen raakten geïntrigeerd door de overeenkomsten tussen hun traditie en die van hun christelijke collega's.

Vier prominente boeddhistische leraren hebben de oorspronkelijke tekst onder de loep genomen. Norman Fischer, zenpriester en oprichter van de Everyday Zen Foundation, Joseph Goldstein, mede-oprichter van de Insight Meditation Society, Judith Simmer-Brown, hoogleraar en voorzitter van het Buddhist Studies Program aan de Naropa Universiteit, en Yifa, non in het Fo Guang Shan-klooster in Taiwan en faculteitsmedewerker aan de National Sun Vat-Sen University. Dit boek is het resultaat van hun gesprekken.

Aan de hand van persoonlijke gebeurtenissen, een levendig debat en aandachtige en zorgvuldige vergelijking onthullen ze, hoe de wijsheid van elke monastieke traditie de andere nieuw leven kan inblazen. Hun inzichten zullen niet alleen boeddhisten en christenen aanspreken, maar ook appelleren aan ieder die geïnteresseerd is in de oude kloosterdiscipline en wat die wellicht te bieden heeft aan een materieel oververzadigde en spiritueel verhongerde cultuur.

De dharma van de H. Benedictus bevat tevens de volledige vertaling van de Regel van Sint-Benedictus.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018