amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Catharijneconvent van klooster tot museum

Catharijneconvent

Van klooster tot museum

Museum Catharijneconvent is gehuisvest in een karakteristiek gebouw in het oude centrum van de stad Utrecht. Het gebouw kent een lange geschiedenis die teruggaat tot in de veertiende eeuw. Aanvankelijk stond op de huidige locatie een opvanghuis voor daklozen.

In de vijftiende eeuw kregen de karmelieten beschikking over het terrein en bouwden ze er een klooster. Vervolgens werd het door de johannieters ingericht als hospitaal. Tot aan het begin van de negentiende eeuw bleef het een ziekenhuis, waarna het gebouw diverse functies vervulde tot het in 1979 in gebruik werd genomen als Rijksmuseum Het Catharijneconvent.

Inmiddels is het gebouwencomplex opnieuw gerestaureerd en toont het de belangrijkste collectie van christelijk cultureel erfgoed in Nederland op een wijze die volledig beantwoordt aan de eisen van deze tijd. In Catharijneconvent van klooster tot museum brengen conservator Casper Staal en voormalig gemeentelijk archeoloog van Utrecht Tarq Hoekstra op boeiende wijze de rijke geschiedenis van het gebouw en zijn gebruikers in beeld


Redactie, T. Hoekstra, C. Staal, N. Bartelink.

zie ook catharijneconvent.nl
kunstgeschiedenis
paperback, 96 blz
30 illustraties kleur
75 zwart-wit
isbn 9040081778
9789040081774
waanders
prijsindicatie € 14,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018