amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Vitae Abbatum Orti Sancte Marie

Vitae Abbatum Orti Sancte Marie

Vijf abtenlevens van het klooster Mariengaarde in Friesland

De abtenlevens van het in 1163 gestichte premonstratenzer klooster MariŽngaarde bij Hallum vormen de belangrijkste bron voor onze kennis van het Friese kloosterwezen en de Friese maatschappij in volle Middeleeuwen.

In deze nieuwe editie ó de vorige dateert uit 1879 ó gaan de teksten vergezeld van een parallelvertaling in modern Nederlands. De inleiding behandelt niet alleen vorm en functie van de vitae, maar ook de geschiedenis van MariŽngaarde, het Friese kloosterwezen en de Friese maatschappij.

De Vita Fretherici, over het leven van de stichter van MariŽngaarde, is een hagiografie, maar ťťn met een overvloed aan betrouwbare feiten. De Vita Siardi houdt het midden tussen een prekenbundel en een vrome managementgids voor kloosteroversten en geeft een goed beeld van de ontwikkeling van de spiritualiteit binnen MariŽngaarde en haar dochterkloosters.

De Vitae Sibrandi, Iarici et Ethelgeri vertegenwoordigt meer het genre van de gesta en bevat een levendig relaas van de daden van drie indrukwekkende abten, die zich, in samenwerking met de regionale adel, inspanden om de groei en bloei van hun klooster te waarborgen. De Vitae bieden een schat aan informatie over de bijzondere, niet-feodale samenleving van de Friese landen in de twaalfde en dertiende eeuw.

Inleiding, editie en vertaling H.Th.M. Lambooij en J.A. Mol, met medewerking van M. Gumbert-Hepp en P.N. Noomen.

Middeleeuwse Studies en Bronnen 77
geschiedenis
gebonden
544 blz
isbn 9065506721
9789065506726
verloren
prijsindicatie € 42,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018