amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Geroepen tot Uw vreugde

Geroepen tot Uw vreugde
jezuiet
Frits van der Ven S.J.
hardcover, 208 blz
isbn 9491044044
9789491044045
SU - 2010
prijsindicatie € 17,50


Frits van der Ven s.j. [1930-2010] was een geliefd pastor, onder meer in Amsterdam en Maastricht. Daarnaast gaan er ook verhalen rond over zijn activisme, waarin hij naar voren komt als een koppige, eigenzinnige man. Geboren en getogen in een gegoed katholiek milieu in de schaduw van de Sint Jan in Den Bosch groeide hij uit tot zeer gewaardeerd lid van de orde der jezuieten.

Dit boek bestaat voor groot deel uit zijn herinneringen, aangevuld met enkele preken. Het wordt afgesloten met herinneringen van anderen en teksten van de uitvaartviering van Van der Ven. Op het bidprentje bij zijn priesterwijding stond : »Geroepen tot uw vreugde«. En vreugde heeft hij uitgedragen, in combinatie met ernst en een buitengewone liefde voor mensen. De mens was voor hem de manifestatie van het goddelijke. Geen man van beperkende kerkwetten, maar van stimuleren. Zijn uitgangspunt was mensen accepteren zoals ze zijn.

Een typerend citaat : »Geloof is allereerst een houding van aandacht, openheid en vertrouwen, waardoor een hoopvol licht valt op een aantal vragen, die het leven met zich meebrengt.«

NBD|Biblion recensie, drs. J.M. de Jong
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018