amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jezuieten

De JezuÔeten

hun opkomst en hun ondergang
Frits van der Ven S.J.
paperback, 278 blz
isbn 9059111397
9789059111394
Aspekt - 2010
prijsindicatie € 19,95

Aan de vooravond van de Franse Revolutie zaagde Rome de poten onder haar tafel vandaan. Onder druk van handelsbelangen, de vrijmetselarij en de ideeŽn van de Verlichting dwongen de katholieke kroondragers paus Clemens XIV de Societeit van Jezus te liquideren. Die klap zou de Kerk niet meer te boven komen, en voortaan zou zij dansen naar de pijpen van de Staat. Van de ene op de andere dag waren de soldaten van de heilige ridder Ignatius van Loyola personae non grata. Ze werden gearresteerd, in de gevangenis geworpen, terechtgesteld, zo ze niet vluchtten naar ScandinaviŽ of Rusland. Volgens een legende zouden ze de stichters zijn geweest van het onbereikbare hemelse Himalaya-rijkje Shangri La.

Ooit bloeide er in het hart van Zuid-Amerika een voortuin van Christus koninkrijk op aarde. Honderdvijftig jaar lang, bijna de hele zeventiende en achttiende eeuw, heeft er een communistische utopie bestaan waar de felste vijanden van de Kerk, zoals Montesquieu, Voltaire en Karl Marx, de grootste bewondering voor hadden. Hoe zag die indianen staat eruit ? De beroemde film The Mission uit 1986, met Robert de Niro en Jeremy Irons, geeft er een ietwat geromantiseerd beeld van.

Tegen de achtergrond van de Europese intriges schetst Robert Lemm een stuk geschiedenis dat bepalend is geweest voor de opkomst en ondergang van het christendom als sociale factor.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018