amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
100 jaar Johanniter Orde in Nederland

Honderd jaar Johanniter Orde in Nederland

1909-2009

Met de oprichting van de christelijk-adellijke Johanniter Orde in Nederland in 1909 komt een middeleeuwse ridderlijke orde opnieuw tot leven. Prins Hendrik neemt het initiatief voor een Nederlands verband, zodat een moderne invulling kan worden gegeven aan de oude ridderlijke opdracht.

De moderne Hospitaalridders staan op de bres voor gehandicapten, maken de Kruispost mogelijk in Amsterdam waar onverzekerden medische zorg krijgen. Ze nemen het initiatief tot hospitia voor terminale patiŽnten, sociaal zwakkeren vinden onderdak in opvanghuizen en jeugdige delinquenten worden in de gevangenis bezocht.

Honderd jaar Johanniter Orde in Nederland laat de maatschappelijke betrokkenheid van de orde zien. Markante en kleurrijke Johanniters, zoals de Rode Baron en zijn samenwerking met de legendarische Zwarte Joop op de Wallen, komen aan het woord. Maar ook de vooruitstrevendheid van de Johanniter dames, die als eersten van de Europese orden een gelijkwaardige positie wisten te bewerkstelligen. Bovendien blijkt uit gesprekken met de leden hoe verschillend men denkt over adeldom in de 21e eeuw.

Wie in de voetsporen van de kruisvaarders wil treden kan de beschrijving volgen van de reis die auteur Monda Heshusius maakte door IsraŽl, op zoek naar historische overblijfselen van de kruistochten.
Monda Heshusius
geschiedenis
hardcover, 240 blz
isbn 9040086192
9789040086199
prijsindicatie € 34,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018