amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Rare snuiters - Midas Dekkers

Rare snuiters

Met foto's van Maria Austria, Cas Oorthuys, Ed van der Elsken en vele anderen

Foto's uit den vreemde hebben veel weg van een trofee. Mag je een mens of dier om welke reden ook niet zelf verzamelen, dan neem je een foto mee naar huis om toch iets te hebben. Het resultaat is ernaar.

Op menige foto staren de vreemde snuiters je aan als een in de koplampen verschrikt konijn. Dit is geen portret, dit is een confrontatie. De fotograaf met zijn lens enerzijds, aan de andere kant de snuiter met zijn ogen, de twee tasten elkaar af als wij en zij, hunnie en ons. Er zit nauwelijks afkeer of bewondering in de eerste foto's, alleen verbazing, als die van een jongen die na jaren strikte jongensschool opeens een meisje te zien krijgt.

Uitvinding en opkomst van de fotografie vielen ruwweg samen met ontdekking en acceptatie van buitenlanders. Bekijk je de foto's van vreemde volkeren chronologisch, dan zie je door de ogen van de fotograaf hoe onze blik geleidelijk veranderde, van paf staan tot herkenning.

Midas Dekkers stelde als gastconservator voor De Nieuwe Kerk in Amsterdam een tentoonstelling samen van zijn keuze uit de Fotocollectie Nederland. De tentoonstelling was te zien van 29 augustus tot 26 oktober 2003.
Midas Dekkers
fotografie
paperback
96 blz
9025419348
contact
prijsindicatie € 14,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018