amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Vrijmetselarij in Nederland en Vlaanderen

De vrijmetselarij in Nederland en Vlaanderen

Piet van Brabant begint zijn boek met een persoonlijke beschouwing over de spirituele weg die hem tot de vrijmetselarij heeft gebracht en over de maconnieke inwijdingsrituelen.

De vrijmetselarij, ontstaan in de achttiende eeuw, heeft sinds de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Vlaanderen een merkwaardige ontwikkeling meegemaakt. Piet van Brabant schetst een grondig gedocumenteerd overzicht van de Oostenrijkse Nederlanden over de Franse tijd tot het Koninkrijk der Nederland. Hij onderzoekt de veel besproken en al even vaak ontkende invloed van de politiek in en via de loges. Hij gaat ook uitvoerig in op de geschiedenis van het Grootoosten der Nederlanden en op de loges in Vlaanderen.

In een tweede deel behandelt Piet van Brabant alle "hoge graden", iets waarover nog maar zelden gepubliceerd is. Zowel in Nederland als Vlaanderen worden ze nog altijd op reguliere wijze beoefend.


Piet van Brabant [1932] was politiek journalist van HET LAATSTE NIEUWS. Hij werd de eerste adjunct grootmeester van de Reguliere Grootloge van BelgiŽ. Hij was tevens adjunct-grootprior van de Grootpriorij van BelgiŽ en Groot-eerste-princips van het Heilig Koninklijk Gewelf van BelgiŽ. Piet van Brabant publiceerde DE VRIJMETSELAARS, LEXICON VAN DE LOGE, IN HET HART VAN DE LOGE en DE CHRISTELIJKE WORTELS VAN DE VRIJMETSELARIJ.
Piet van Brabant
levensbeschouwing
paperback, 176 blz
isbn 9052407142
prijsindicatie € 19,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018