amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Hall's Iconografisch handboek - Hall

James Hall
kunst
paperback, 382 blz
isbn 9074310052
Primavera Pers
prijsindicatie € 19,50

Hall's Iconografisch handboek

onderwerpen, symbolen en motieven in de beeldende kunst

Het kunsthistorisch naslagwerk waarin op onderwerp, persoon, thema, handeling, object of anderszins gezocht kan worden naar de betekenis van een kunstwerk.

Om een schilderij - vooral van voor 1800 - optimaal te kunnen waarderen, is een begrip van het afgebeelde vaak even belangrijk als een kennis van de stijl, vooral ook omdat vele afbeeldingen ook een symbolische betekenis hebben. De iconografische beeldbeschrijving houdt zich hiermee bezig.

Het boek van James Hall is op dit gebied een standaardwerk. De Nederlandse uitgave is uitgebreid met typisch Hollandse onderwerpen. Het boek behandelt voornamelijk de klassieke en christelijke thema's van het Westen, gerangschikt in alfabetisch geordende lemmata, gewijd aan voorstellingen, personen en attributen.

Door de talloze verwijzingen zijn er voor iedere voorstelling meer ingangen. Mede hierdoor is het zeer praktisch in het gebruik. Een onmisbaar boek bij het bekijken van kunst en bovendien zeer onderhoudend en informatief. Met hier en daar een tekeningetje ter verduidelijking.
Biblion recensie - redactie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018