amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Onder de acacia - A.J. Hanou

A.J. Hanou
vrijmetselarij
paperback
443 blz
isbn 9075179138
astraea
prijsindicatie € 18,50

Onder de acacia

Paddemoesreeks 3

Studies over de Nederlandse vrijmetselarij en vrijmetselaarsloges vr 1830

Herfst 1751. Boven Amsterdam wordt vuurwerk afgeschoten. Aan de avondhemel kan men in kleuren zien : De Logie der Vrye Metselaers.

Hoe onzichtbaar de vrijmetselarij in normale omstandigheden ook was, of wilde zijn, hiermee werd duidelijk dat het grootste - en nog steeds bloeiende - genootschap van de achttiende eeuw de aandacht trok van een groot publiek. In tientallen loges zal zich een belangrijk deel verzamelen van de Nederlandse elite.

In dit boek zijn studies verzameld over aspecten van de Nederlandse vrijmetselarij in de periode 1700-1830. De algemene ontwikkeling wordt besproken, evenals het beeld van de maons bij de tegenstanders. Verder komen uitgebreid aan de orde: ontstaan van, en verwikkelingen binnen een aantal loges in: Utrecht, Leiden, Sluis, Amsterdam, Haarlem, Den Helder. Het loge-leven blijkt niet zelden bepaald door de vaderlandse situatie, door de politiek, door kleurrijke en eigenzinnige leiders, door interne tegenstellingen.

Tevens vindt men hier gegevens over vele personen die bij genoemde loges betrokken waren, en over nog anderen. Aldus wordt meer zichtbaar van een belangrijk verschijnsel uit de tijd van de Verlichting.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018