amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Joost van de Broek

Joost van de Broek

10 jaar fotograaf Volkskrant
Remco Campert
paperback, 99 blz
isbn 9089102191
9789089102195
Jonge Hond - 2010
prijsindicatie € 32,50

Een honderd portretfoto's [kleur en zwart-wit] tellend overzicht van een van Nederlands beste fotojournalisten. De gefotografeerde personen zijn een dwarsdoorsnede van mensen in het nieuws en onbekende mensen die aan nieuwsgebeurtenissen verbonden waren.

Hans van Mierlo, Geert Wilders en Remco Campert zijn afgebeeld tussen Russische matrozen, slachtoffers van een gijzelingsdrama, een Haitiaanse prostitue en Nederlandse moslima's. Het boek opent zonder inleiding en direct met het eerste fotoportret : een van achteren gefotografeerde Russische matroos die op de cover frontaal staat afgebeeld, ook daar compleet met beknopt bijschrift. Daarna volgen 98 andere genummerde foto's, elk op een pagina afgedrukt, tot op het achterplat.

Remco Campert schreef gedichten bij enkele foto's. De geportretteerden kijken meestal recht in de camera en zijn door de fotograaf op een oog scherp gesteld. Details in de achtergrond ontbreken veelal. Mooie [matte] druk.

De fotograaf is freelancer voor o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland en Hollands Diep en werd tweemaal uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar.

Indrukwekkend overzichtsboek van een begaafd journalistiek portretfotograaf. Bevat een los katern van acht pagina's waarin volledige pagina's uit de Volkskrant met zijn foto's zijn gekopieerd.

NBD|Biblion recensie, Frits Baarda
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018