amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Folkert Grondsma

Folkert Grondsma

verzamelde liedbewerkingen voor orgel
hardcover
159 blz
isbn 9023967291
9789023967293
prijsindicatie € 47,50

De organist en componist Folkert Grondsma [1944-2000] studeerde aan de conservatoria in Groningen en Den Haag. Hij behaalde in 1975 de Prix d'Excellence voor orgel [bij Wim van Beek] en in 1976 het einddiploma Theorie der Muziek. Tevens volgde hij improvisatielessen in Haarlem bij Cor Kee.

Met een beurs van de Franse regering kon hij een jaar in Parijs studeren, waar hij als leerling van Jean Langlais aan de Schola Cantorum de Prijs voor virtuositeit en improvisatie behaalde. Daarna volgden er nog gespecialiseerde studies bij Olivier Messiaen [analyse] en Gaston Litaize [Franse orgelliteratuur]. Hij ontving in 1983 een onderscheiding van de Société Academique »Arts, Sciences et Lettres« in Parijs vanwege zijn verdiensten voor de verbreiding van de Franse cultuur.

Folkert Grondsma was docent hoofdvak orgel en docent muziektheorie aan het conservatorium te Rotterdam. Als organist was hij achtereenvolgens verbonden aan de St. Pauluskerk te Den Haag en de Hartebrugkerk te Leiden.

Jan Krajenbrink heeft het initiatief genomen de orgelcomposities van Folkert Grondsma aan de vergetelheid te ontrukken. In Jan D. van Laar heeft hij een deskundige partner gevonden voor dit project. Samen hebben zij de redactie verzorgd van deze uitgave waarin, naast ruim 50 liedbewerkingen, ook een biografische schets van Grondsma is opgenomen van de hand van Piet Groenendijk.

Jan Krajenbrink [voormalig lid van de Tweede Kamer en voormalig burgemeester van de gemeente Woudenberg] is oud-leerling van Folkert Grondsma. Hij is amateur-musicus en tevens bestuurlijk aktief in de orgelwereld. Hij was de eerste voorzitter van het Nationaal Instituut voor de Orgelkunst, dat de uitgave verzorgt van de encyclopedie »Het historische orgel in Nederland«; hij is vice-voorzitter van de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs, vice-voorzitter van de Commissie Orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland en voorzitter van de Stichting Orgelstad Leiden.

Jan D. van Laar studeerde orgel en schoolmuziek in Den Haag. Hij was muziekdocent aan de Hogeschool Drenthe, kerkmusicus in Zwolle, Emmen en Bathmen, en hoofdredacteur van 'Eredienstvaardig', tijdschrift voor eredienst en kerkmuziek. Hij leverde als componist en redacteur bijdragen aan diverse koraalboeken [orgel] en was actief in kerkelijke en oecumenische organen en opleidingen. Daarnaast schrijft hij bijbelliederen voor kinderen, onder meer in de bundel Alle vogels vliegen, die in 2010 uitkomt.

Piet J. Groenendijk studeerde aan het conservatorium te Rotterdam, o.a. bij Piet van de Kerkhoff en Arie Keyzer, bij wie hij in 1978 de Prix d'Excellence behaalde. In 1976 werd hij door zijn aanstelling als docent muziektheorie aan het Rotterdamse conservatorium een collega van Folkert Grondsma. Vanaf 2000 is hij aan het conservatorium actief als manager van de digitale leeromgeving. Hij is lid van de examencommissie van het Haagse conservatorium en bestuurslid van de Brabantse Orgelfederatie. Piet Groenendijk heeft diverse composities op zijn naam staan en is organist van het Vollebregt-orgel te Breugel.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018