amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Encyclopedie van een Volkstuin - Anne Geene

Encyclopedie van een Volkstuin

perceel 235
Anne Geene
paperback
191 blz
isbn 9081551515
9789081551519
prijsindicatie € 28,90

Een volkstuin ontleed
Eindeloos lang tuurde fotografiestudente Anne Geene in haar volkstuintje door de lens van haar camera. Om alles erin vast te leggen voor haar afstudeerproject. Het monnikenwerk werd bijna een obsessie. »Ik heb mezelf een tijdje verboden hier te komen.«

De tuinen lijken in haar tuinhuisje in het Rotterdamse volkstuinencomplex Eigen Hof. De tuinen lijken in niets op de kleine volkstuintjes die je weleens langs het spoor ziet. Met de groene struiken, grote bomen, kabbelende beekjes en idyllische bruggetjes lijkt het leven in de grote stad even ver weg. Op het complex bevinden zich 271 percelen, waar Rotterdammers met groene vingers ["rasechte, maar ook yuppen] hun vrije tijd doorbrengen.

Op een van de percelen werkte Geene een jaar lang aan haar minutieuze afstudeerproject voor de opleiding fotografie aan de Bredase kunstacademie Sint Joost : het in kaart brengen van al het leven in haar volkstuin. Voor het project struinde ze vijf dagen per week door haar tuin. De ene dag met een netje om insecten van de planten te halen [die nabewezen diensten weer vrijgelaten werden], de andere dag gravend in de grond.

Een volkstuin ontleed - Loes Reijmer, Volkskrant magazine, nr. 527, 06-11-2010
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018