amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Non-dualisme

Non-dualisme

de directe bevrijdingsweg
Philip Renard
paperback
333 blz
isbn 9021543583
9789021543581
prijsindicatie € 24,95

In NON-DUALISME wordt helder uiteengezet dat directe bevrijdingswegen zoals Zen Boeddhisme, Advaita Vedanta en Dzogchen weliswaar in verwoording en nadruk verschillen, maar uiteindelijk naar dezelfde non-dualiteit of »niet-twee-heid« verwijzen. In de kern is er geen verschil.

Door te putten uit de verschillende stromingen, die elkaar aanvullen en corrigeren, wordt in dit boek de essentie van al deze tradities blootgelegd, datgene wat je tezamen »de Grote Traditie« kunt noemen, oftwel »Universeel Non-dualisme«.

Het gaat in deze essentie om iets dat, omdat je het zelf bent, zo direct is dat er geen weg naartoe is. Het kan uitsluitend direct herkend worden.

Dit directe herkennen of beseffen is het wezenlijke element in het non-dualisme. Het is een niet-intellectueel iets, een onmiddellijk besef dat bewustzijn op zich altijd al vrij is.

De term »weg« in »bevrijdingsweg« slaat dus niet op de herkenning zelf. Er is sprake van »weg« omdat de herkenning nog gestabiliseerd dient te worden, voordat we kunnen spreken van een realisatie of verwezenlijking ervan.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018