amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Bouwen van een staat

Het bouwen van een staat

Vooruitzien of regeren: de wereldorde in de eenentwintigste eeuw

Zwakke of mislukte staten zijn de grootste bedreiging voor wereldvrede, aldus Francis Fukuyama. Bananenrepublieken die om de haverklap van regering veranderen, dictaturen waarbij een kannibalistische dictator wordt vervangen door een diamantenverzamelaar: het zijn meer dan vervreemdende extremen van niet-westerse continenten, het zijn broeinesten van onvredem, instabiliteit en erger.

Het is een uiterst relevant onderwerp in een tijd waarin het Westen worstelt met de taak die het heeft te vervullen in landen als Afghanistan, Irak en wie weet welke landen nog op de rol staan.

In HET BOUWEN VAN EEN STAAT zet Fukuyama beknopt en glashelder uiteen wat het belang is van stabiele staten, wat landen moeten doen om stabiliteit te kweken en ook hoe stabiele landen daaraan kunnen bijdragen.

Inderdaad, voor een deel is HET BOUWEN VAN EEN STAAT een pleidooi tot ingrijpen waar nodig, en zeer zeker niet uit eigenbelang. Fukuyama's standpunten zijn even verrassend als belangwekkend, in het ideale geval een routekaart naar stabiliteit.
Francis Fukuyama
historie
paperback
176 blz
9025441246
contact
prijsindicatie € 19,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018