amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Wereld van de Maya's

de Wereld van de Maya’s   -   La Ruta Maya

Mexico, Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador

Chichén Itza, Uxmal, Palenque, Tikal. Deze wereldberoemde Mayasteden met exceptionele piramides en tempels moet een mens eens in zijn leven hebben bezocht.

De Mayacultuur is als een gecompliceerd boek dat je na één keer lezen nog niet kent. De monumenten van de Maya’s prikkelen de fantasie. Ze vertellen een intrigerend verhaal over een fascinerende cultuur die zonder meer superieur was aan het middeleeuwse Europa.

Waar kwamen de Maya’s vandaan ? Welke voorstellingen hadden ze van de wereld ? Waartoe dienden de piramides ? Wat voor geheimzinnige ceremonies hielden ze ? Offerden ze mensen aan de goden tijdens bloedige rituelen of is die theorie een verzinsel van archeologen ? Waarom eindigde de Mayacultuur zo abrupt ?

Vragen en dilemma’s die de experts al meer dan een eeuw bezighouden. Verscheidene archeologische interpretaties hebben uiteenlopende conclusies opgeleverd. Heilige boeken van de Maya’s die feiten hadden kunnen voortbrengen, zijn vernietigd in opdracht van fanatieke Spaanse gelovigen die er het werk van de duivel in meenden te herkennen.

Kunstwerken zijn beschadigd, graven leeggeroofd, hiërogliefen vervaagd door weersinvloeden. Tal van ruïnes sluimeren nog onder lianen, bomen en varens. Elk nieuw archeologisch onderzoek kan spectaculaire gegevens opleveren die dwingen het beeld van de Mayacultuur bij te stellen.

Na de vondst van wandschilderingen met macabere taferelen, enige decennia terug, moest de voorstelling van de Maya's als vreedzaam volk al drastisch worden veranderd. Maar ondanks de talrijke vraagtekens en twijfels zijn de contouren van de Mayacultuur duidelijk.

Deze themagids begeleidt u tijdens de reis door de wereld van de Maya’s.


Linda O'Bryan
Hans Zaglitsch
reisgids
paperback
309 blz
2011
dominicus
prijsindicatie € 19,95

9025750265
9789025750268
9025730957
9789025730956
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018