amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Bloed en de lijkwade - Ian Wilson

Het bloed en de lijkwade

De lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn blijft een van de mysteriën van onze tijd. Er is nog steeds geen afdoende verklaring voor de 'negatieve' afbeelding van een gekruisigde man op een lap stof, die gedurende de laatste vier eeuwen bewaard is in Turijn. Radiokoolstofdatering van de stof in 1988 wees uit dat het doek middeleeuws wa, wat overeenkomt met de eerste schriftelijke vermelding van de Lijkwade in de jaren vijftig van de veertiende eeuw.

Toch blijft het een raadsel hoe deze afbeelding op het doek gekomen is. Is deze geschilderd? En zo ja, door wie? Hoe kon de kunstenaar op de hoogte zijn van het perspectief voodat dit in de Renaissance ontdekt werd? Hoe kon hij een afbeelding in negatief schilderen zonder over middelen te beschikken om dit te zien en te controleren?

Ook de nieuwste bevindingen van dna-onderzoek worden door de auteur besproken. Hierdoor is hij in staat een egzaghebbend antwoord te geven op de vraag of de Lijkwade het lichaam van Christus heeft omhuld. Zijn boeiende tekst met zijn objectieve, maar overtuigende antwoorden vertelt alles wat er op dit moment te weten valt.
Ian Wilson
mysteries
paperback, 347 blz
isbn 9025947867
9789025947866
prijsindicatie € 27,20
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018