amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Filosofie als een manier van leven - Hadot

Filosofie als een manier van leven

Filosofie was oorspronkelijk - van de Griekse tijd tot aan de Middeleeuwen - synoniem met levenskunst: het verwerpen van wijsheid om goed te leven. Filosofie ging over geluk en lijden, ziekte en gezondheid, en het vinden van de juiste balans.

Maar in de loop van de geschiedenis is filosofie steeds meer een academisch bedrijf geworden, een gespecialiseerd vakgebied voor "onder professoren" en heeft zij zich steeds verder verwijderd van de realiteit van het dagelijkse leven.

Pierre Hadot pleit hartstochtelijk voor een terugkeer van de levenskunst in de moderne cultuur. Hij laat zien hoe vruchtbaar het werk van klassieke filosofen als Socrates, Marcus Aurelius en Seneca kan zijn, en zoekt aansluiting bij moderne denkers die in de marge van de academische filosofie opereerden, zoals Erasmus, Montaigne, Descartes, Nietzsche en Wittgenstein.

Pierre Hadot is emeritus hoogleraar aan het Collège de France in Parijs. Hij was leermeester van Michel Foucault en is auteur van verscheidene boeken. Zijn werk werd in vele landen vertaald.
Pierre Hadot
filosofie
paperback, 336 blz
isbn 9026320612
9789026320613
prijsindicatie € 12,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018