amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Schaduwzijde - Joe Simpson

Joe Simpson
reisverslag
paperback
207 blz
isbn 9038867727
9789038867724
prijsindicatie € 18,50

De schaduwzijde

"In de loop der jaren is de zuidcol van de Mount Everest een vuilnisbelt geworden, met aan flarden gerukte tenten, door de wind geknakte tentpalen, rondslingerende zuurstofflessen en her en der het bevroren lichaam van een minder fortuinlijke klimmer."

In 'De schaduwzijde' stelt Joe Simpson de verwording van de klimsport aan de kaak. Niet langer is de Himalaya het exclusieve domein van uiterst ervaren alpinisten. Wie over genoeg dollars beschikt, kan zich via vaste touwen en met behulpzame Sherpa's een weg naar de top banen.

De ethiek van het klimmen dreigt verloren te gaan: de vanzelfsprekendheid dat klimmers in nood elkaar helpen. Simpson beschrijft het schrijnende verhaal van een Nederlandse expeditie waarvan de leider verbood een stervende Indir de laatste troost te bieden. En Simpson, die zelf aan de dood ontsnapte op de Siula Grande in Peru, weet hoe eenzaam sterven kan zijn.

In schril contrast hiermee staat het verhaal van de rampzalige Everestexpeditie van 1996, die vele levens kostte, maar waar ook levens gered werden dankzij de tomeloze inzet van collega-bergbeklimmers.


Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018