amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Islam, liefde en seksualiteit

Islam, liefde en seksualiteit

Het merendeel van de jonge moslims in het Westen is op zoek naar de betekenis van hun islamitische achtergrond. Ze worstelen daarbij met het feit dat ze weinig oriëntatiepunten hebben in een wereld die op tal van gebieden veel vrijheid kent. Onderling praten ze nauwelijks over hun seksualiteit of over hun seksleven. In Islam, liefde en seksualiteit nodigt de auteur hen uit tot een dialoog, zonder voorschriften en richtlijnen, maar in het perspectief van een islamitische ethiek die verbonden is met het mysterie van mens en schepping.

In het eerste van acht essays gaat de auteur in op creatieve liefde: de liefde in de koran en de liefde voor God en Zijn profeet. Vervolgens behandelt hij de liefde in al zijn verschijningsvormen – van de spirituele ascetische liefde tot en met een aardse ontmoeting die een uur stand houdt. Een »Seksueel leven« gaat over opvoeding en voorlichting, »Seksuele sluiers« behandelt seksuele vrijheid en onvrijheid. »Functies van het huwelijk« en »Gemengde huwelijken« gaan over de islamitische visie op het huwelijk en de factoren voor geluk en over communicatie in gemengde huwelijken.

In »Zorg en genezing« staan de moderne heelmeesters centraal en de verschillende seksuele gedragingen en stoornissen. Het laatste essay, over de bronnen van de islam, is een aanzet tot hulp bij zelfstandige raadpleging van de islamitische bronnen om zo te groeien in het maken van individuele afwegingen.


Abdulwahid van Bommel [Amsterdam-Noord, 1944] was jazzmusicus en volgde een imamopleiding in Turkije. Terug in Nederland groeide hij, eerst als imam in Den Haag en later als directeur van de Nederlandse Moslim Omroep, uit tot een kritisch-liberale denker en intermediair van Nederlandse en allochtone moslims. Hij werkt nu als geestelijk raadsman in een ziekenhuis.
Abdulwahid van Bommel
religie
paperback, 288 blz
isbn 9054600314
9789054600312
Bulaaq
prijsindicatie € 19,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018