amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Islamitische filosofie - Leezenberg

Islamitische filosofie

Een geschiedenis

De islamitische wijsbegeerte heeft zijn wortels in het antiek-Griekse denken, maar zet deze traditie op een geheel eigen wijze voort. Daardoor behandelt ze een voor ons relatief vertrouwde thematiek, maar slaat ze daarbinnen verrassende nieuwe paden in.

Dit helder geschreven overzicht presenteert de uitgangspunten en doctrines van de grote moslimdenkers van het Midden-Oosten, Noord-Afrika, islamitisch Spanje en het Perzische cultuurgebied. Deze denkers, onder wie Avicenna [Ibn Siena], Averroës [Ibn Roesjd], Ibn Chaldoen en Ibn al-Arabi, hebben denkbeelden ontwikkeld die tot op de dag van vandaag hun invloed doen gelden.

Dit boek plaatst hun werk in een culturele en sociale context. Zodoende behandelt het ook de intellectuele achtergronden van allerlei hedendaagse religieuze en culturele stromingen in de islamitische wereld. Speciale aandacht wordt besteed aan poëtica en muziektheorie, mystiek, logica en taalfilosofie, en politieke theorie. Het boek vereist geen filosofische of historische voorkennis.


dr. Michiel Leezenberg [1964] studeerde Klassieke Talen, Algemene Taalwetenschap en Wijsbegeerte. Hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij nu werkt als wetenschapsfilosoof. Eerder was hij verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Nijmegen en de vakgroep Oosterse Talen van de Universiteit van Utrecht. Van zijn hand verscheen onlangs Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen [met Gerard de Vries].
Michiel Leezenberg
filosofie
paperback, 287 blz
isbn 9054601485
9789054601487
Bulaaq
prijsindicatie € 24,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018