amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Hoofddoeken - Cindy van den Bremen

Cindy van den Bremen
Giti Enttezami [foto's]
mode
wire-o
64 blz
isbn 9054600845
9789054600848
Bulaaq
prijsindicatie € 12,50

Hoofddoeken

Bij hoofddoeken denk je niet snel meer aan Jacky Kennedy. De tijden zijn veranderd. Het zijn nu de moslimvrouwen en -meiden die maken dat de hoofddoek weer prominent in het straatbeeld aanwezig is.

Van tijd tot tijd laait de discussie tussen voor- en tegenstanders op. Vaak wordt de hoofddoek geassocieerd met onderdrukking en fundamentalisme.

Moslimvrouwen die een hoofddoek dragen doen dat echter als een teken van emancipatie, als een bewuste uiting van hun geloof, of omdat de koran het zou voorschrijven.

Er zijn hoofddoeken in soorten en maten, en voor verschillende gelegenheden. Ze geven de draagster ervan een bijzonder cachet. Soms zien ze er uitdagend door uit, of bedeesd en in zichzelf gekeerd. Je kunt hem ook speels dragen, of zelfbewust.

Er zijn ook hoofddoeken of sluiers waaronder je helemaal onzichtbaar wordt. Het is wat je verkiest, of wat de conventie voorschrijft. Maar opvallend blijven ze.

Cindy van Bremen maakte van de hoofddoek haar afstudeeronderwerp voor de Design Academy Eindhoven en ontwierp een sporthoofddoek, die inmiddels in productie is gegaan. Giti Entezami is fotografe en maakte de foto's voor dit boek.


Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018