amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Petermann's Maps

Petermann's Maps

Cartobibliography of the maps in Petermann's Geographische Mitteilungen 1855-1945

PETERMANN'S MAPS geeft een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de geografie vanaf de achttiende eeuw. Het boek geeft een helder beeld hoe de cartografische wetenschap zich ontwikkelde en hoe deze wetenschap werd toegepast in Duitsland. Het tijdschrift PETERMANN'S GEOGRAFISCHE MITTEILUNGEN en de atlasuitgaven van het uitgevershuis Justus Perthes in Gotha staan daarin centraal.

Het tijdschrift dat nog steeds bestaat, kreeg de naam van de oprichter, Augustus Petermann (1822-1872). Het was in de negentiende eeuw een toonaangevend orgaan op het gebied van de geschiedenis van de ontdekkingsreizen en koloniŽn en had een enorme invloed op de ontwikkeling van de wetenschappelijke geografie.

Bijzonder waren de kaarten die de zeer diverse artikelen illustreerden. In de periode van 1855 tot 1945 verschenen in het tijdschrift meer dan 3400 kaarten, die allemaal in PETERMANN'S MAPS worden beschreven.

Voor het boek is een selectie gemaakt van 160 gekleurde geografische en thematische kaarten, die bijzonder fraai zijn vormgegeven.

De auteur, Jan Smits, is sinds 1977 kaartbeheerder van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De reeks UTRECHT STUDIES IN THE HISTORY OF CARTOGRAPHY, waarin PETERMANN'S MAPS als vol.III verschijnt, staat onder auspiciŽn van de Onderzoeksgroep Explokart van de Universiteit van Utrecht en is bedoeld voor zowel onderzoekers als voor geÔnteresseerde leken.

Luxe Engelstalige uitgave in linnen gebonden met fullcolour omslag.
Jan Smits
naslagwerk
gebonden + cd-rom
632 blz
160 illustraties kleur
9061942497
hes & de graaf
prijsindicatie € 150,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018