amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Sanctus, 500 heiligen herkennen

Sanctus

Meer dan 500 heiligen herkennen

Een knots, een staf, een pilaar of een mand met rozen. Maar ook een kalotje, een vijzel en een stamper, een kruisboog of een adelaar.

Attributen van heiligen die we overal tegenkomen: ze prijken op huisgevels en staan op ramen, schilderijen en altaarstukken van kapelletjes en kerken. Ze beschermen steden, ziekenhuizen en scholen. Ze verdwalen op de rommelmarkt en worden gekoesterd in musea en antiekzaken.

U kent het vast wel; vakantie, vreemde stad, prachtige kerk en daarbinnen: allerlei mooie beelden. Eigenlijk wilt u dolgraag weten wie dat is en wat hem of haar zo bijzonder maakt, maar in de gewone gidsen staat dat niet en het naamplaatje op het beeld zegt, zonder het verhaal erachter, ook niet veel.

Wist u bijvoorbeeld dat de harp behalve bij David ook bij Arnoldus de Citerspeler en Caecilia van Rome wordt afgebeeld? Dat er dertien verschillende heiligen met een hert of hinde worden geassocieerd?

En wat betekent dat hert dan bij die personen? Welke betekenis heeft het hoofd op een schaal of die schoffel? Lastig zoeken als je niet weet welke heilige je voor je hebt.

Dit boek geeft de antwoorden. Meer dan 500 heiligen worden op alfabetische volgorde van attribuut gerangschikt. Om te zoeken wie wie is hoeft u alleen maar te kijken naar het attribuut dat het beeld bij zich heeft en dat op te zoeken.

U vindt dan een korte biografie en een afbeelding. De auteurs verklaren steeds de betekenis en de herkomst van de attributen. Daarnaast is er ook een persoonsregister.
Jo Claes, Alfons Claes, Kathy Vincke
geschiedenis
paperback, 320 blz
isbn 9080688339
9789080688339
prijsindicatie € 31,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018