amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
9080855448

Schaduwen van Bonampak

Het tropisch regenwoud in Chiapas, Mexico verdwijnt. Wat gebeurt er met de Lacandon Maya’s ?

Amper vijf maanden geleden keerde de Rotterdamse antropoloog Sebastiaan Roeling terug van zijn laatste reis naar Chiapas, de armste deelstaat van Mexico. Hij verbleef daar tussen de Lacandon Maya’s om zodoende alle aspecten van hun cultuur te kunnen bestuderen. Hierbij kreeg hij voornamelijk ondersteuning van zijn informant Chan Bol, een Lacandon uit Lacanhá Chansayab. Het resultaat van zijn studie is het nieuwe boek »Schaduwen van Bonampak«.

De Lacandones zijn het inheemse volk van Chiapas. Hun voorvaderen besloten honderden jaren geleden naar dit ondoordringbare regenwoud te vluchten om de Spaanse conquistadores te ontlopen. En met succes, want tot in de jaren veertig van de twintigste eeuw bleven zij buiten het bereik van missionarissen en andere blanke invloeden, waardoor zij hun typerende Maya-cultuur zonder westerse inmenging konden voortzetten en ontwikkelen. Vandaag de dag leven er nog zo’n 700 Lacandones in het tropisch regenwoud.

Ze staan vooral bekend om hun witte lange tunieken van katoen en hun lange zwarte haar. Reizigers die de fabelachtige Maya-ruines van Palenque hebben bezocht zijn hen ongetwijfeld een keer tegen gekomen, want vlak voor de ingang van het park bieden zij de toeristen hun kunstige handwerk aan.

Het toerisme wordt een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor de Lacandones. De voornaamste reden hiervoor is dat houtkapbedrijven de laatste jaren zo’n 65.000 (!) hectare van het tropisch regenwoud van de Lacandones hebben gekapt, waardoor ze niet meer in staat zijn zichzelf volledig te onderhouden met wat de natuur hen te bieden heeft.

Deze ontwikkeling heeft tot gevolg dat de Lacandones steeds vaker in contact komen met de westerse wereld en daar in rap tempo eigenschappen van gaan overnemen. Enkele Lacandones lopen al rond met een mobiele telefoon met kleurenscherm en ingebouwde fotocamera, terwijl ze nog wel hun land volgens de traditionele landbouwmethoden bewerken.
Sebastiaan Roeling
reisverslag
paperback
57 foto's
207 blz
isbn 9080855448
S. Roeling
prijsindicatie € 14,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018