amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Midden-Europa achter de schermen

Midden-Europa achter de schermen

Midden-Europa is terug bij het Westen. Polen, Tsjechie, Slowakije, Hongarije en de andere nieuwe lidstaten van de Europese Unie hebben een indrukwekkende inhaalslag geleverd. In nauwelijks tien jaar tijd zijn nieuwe democratieën in elkaar getimmerd die de kritische toets van de Europese Unie kunnen doorstaan.

Maar wat weten we eigenlijk van Midden-Europa of Centraal-Europa ? Waarom willen Polen in Nederland werken ? Waarom steekt nationalisme steeds weer de kop op ? Waarom leven zo veel Roma in armoede ? Waarom krijgt een land als Tsjechie ineens ruzie met Duitsland ? Waarom blijft corruptie zo hardnekkig ?

Midden-Europa achter de schermen gaat over de dynamiek van het gebied. Een halve eeuw communisme verklaart veel, maar niet alles. Tussen de orde van het Westen en de chaos van het Oosten heeft iedereen zijn eigen verhaal. Van de Hongaarse krijgsgevangene die zijn been is kwijtgeraakt in de geschiedenis tot de Poolse boer die worstelt met de regels van de Europese Unie en de jonge Roma-adviseur die een brug slaan tussen zwarten en blanken in Slowakije.

van Habsburg naar Brussel

Renée Postma

9044604171, 9789044604177
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018