amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Bekvechten en bloedvergieten

Bekvechten en bloedvergieten

Kaat Mossel tegen de patriotten
jeugdboek, 10-12 jaar
auteur Renate Mamber
illustrator Jan Braamhorst
hardcover
71 blz
isbn 9085605806
9789085605805
prijsindicatie € 14,90


Het is 1783 en Willem de Vijfde is stadhouder van de Nederlandse republiek. Er is veel kritiek op hem, omdat de gevestigde orde de banen voor zichzelf houdt. Steven, die in Rotterdam woont, merkt in zijn eigen stad dat de aanhangers van de stadhouder tegenover de patriotten komen te staan. Zij willen veranderingen doorvoeren. Stevens vader sluit zich bij deze patriotten aan.

Als Steven in aanraking komt met Kaat Mossel, een volksvrouw die fanatiek aanhanger is van de stadhouder, weet hij niet voor welke partij hij eigenlijk moet kiezen. Uiteindelijk heeft de strijd tussen de twee partijen grote gevolgen voor Steven en zijn familie.

Deel uit de serie Historische Helden , waarin fictie en non-fictie [in aparte kaders] elkaar afwisselen. In dit helder geschreven, spannende verhaal wordt de lezer al gauw door alle gebeurtenissen meegesleept. De geschiedenis begint echt te leven. Moeilijke termen worden uitgelegd. De illustraties passen goed bij de tekst, behalve die op het omslag die houterig aandoet. Prima verhaal voor basisschoolleerlingen vanaf ca. 10 jaar.

NBD|Biblion recensie - B. Handgraaf
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018