amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Hoezo vrije wil - Maureen Sie

Hoezo vrije wil

perspectieven op een heikele kwestie
Maureen Sie
hardcover, 295 blz
isbn 9047703316
9789047703310
Lemniscaat - 2011
prijsindicatie € 19,95


Dit boek is geschreven voor iedereen die, geďrriteerd of wakker geschud door de talloze tegenstrijdige uitspraken die erover gedaan worden door wetenschappers en in de media, meer wil weten over de vrije wil. Het biedt een staalkaart van inzichten van specialisten als Ger Groot, Bert Keizer, Pauline Kleingeld en Ybo Buruma.

Hoezo vrije wil ? begint met een historische beschouwing over grote denkers die zich hiermee hebben beziggehouden : Aristoteles, Schopenhauer, Habermas, Dennett.

Vandaag de dag wordt er intensief over de vrije wil nagedacht en gediscussieerd in tal van wetenschappelijke disciplines : neuro- en gedragswetenschappen, psychiatrie, recht en medische praktijk. Dit boek laat zien dat er tussen al die disciplines interessante dwarsverbanden te leggen zijn.

Dit boek »Hoezo vrije wil ?« vormt samen met Vrije wil ? een sterke combinatie. Deze titels gaan de komende jaren een belangrijke rol spelen in het onderwijs en het publieke debat. Ze behoren tot de VWO- examenboeken 2012-2015.

Albert Einstein put troost uit de gedachte dat een intelligenter wezen dan wijzelf zou glimlachen om het idee dat wij uit vrije wil handelenť. Mensen ervaren de noodzaak om hun leven vorm te geven, keuzes te maken en beslissingen te nemen, ook al voltrekt hun leven zich zoals de maan om de aarde draait.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018