amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Jan Janse

Jan Janse

piratenkapitein in Marokko
jeugdboek, 10-12 jaar
auteur Mariska Hammerstein
illustrator Anco Nanninga
hardcover
46 blz
isbn 9080806935
9789080806931
prijsindicatie € 14,90


Rond 1600, als Nederland verwikkeld is in de Tachtigjarige Oorlog met Spanje, besluit Jan Janse om zijn geluk op zee te gaan beproeven als kaperkapitein op een eigen schip. Hij laat vrouw en kind [later : kinderen] achter in Haarlem en trekt er rovend op uit.

Vanuit Marokko voert Jan Janse, onder de naam Murad Rais, met succes gezag over zijn kaperschip en later kapervloot. Hij valt Spaanse, maar ook Engelse en Nederlandse koopvaardijschepen aan en zijn roem stijgt in snel aanzien.

Een aantal geschiedkundige feiten worden op knappe wijze verpakt in een pakkend, semi-fictief verhaal over de politieke situatie in West-Europa in de 17e eeuw, de eerste betrekkingen tussen Marokko en Nederland, de aanhoudende [godsdienst] strijd met de Spaanse koning, de Barbarijse zeerovers, opportunisme als strategie om het eigen hachje te redden, het zeemansleven in Nederland en in Marokkaanse kapersteden.

Het verhaal is sfeervol geschreven en boeit op leerzame wijze. Kleurige illustraties wisselen de tekst af, geven beelden bij de beschreven geschiedenis en completeren die. De compacte uitgave is het tweede deel uit de nieuwe reeks Historische Helden . Een fris boek voor in geschiedenis geinteresseerde kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Biblion recensie - Mart Seerden
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018