amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Paniek op het slagveld

Paniek op het slagveld

de strijd van Jacoba van Beieren
jeugdboek, 10-12 jaar
auteur Sunny J. Jansen
illustrator Jan Braamhorst
hardcover
620 blz
isbn 9085605415
9789085605416
prijsindicatie € 14,90

Dit deel uit de serie Historische Helden gaat over Jacoba van Beieren [1401-1436] en haar jarenlange strijd tegen haar neef Filips de Goede, die haar graafschappen wil besturen. Het begint in 1425 met Jacobas ontsnapping uit het Gravensteen in Gent waar Filips haar had opgesloten en eindigt in 1434 met haar huwelijk met een ridder.

De auteur is er in geslaagd om de gevoelens, gedachten, dilemmas en tijdgebonden opvattingen van Jacoba voor hedendaagse jonge lezers toegankelijk te maken. Dit geldt ook voor Jacoba's vooruitstrevende, feministische opvattingen en onorthodoxe gedrag. Het verhaal wordt duidelijk en in relatief korte zinnen verteld. Ook de vele grote en kleine kleurenillustraties maken het boek aantrekkelijk.

Mogelijk onbekende zaken worden goed in de tekst uitgelegd. Specifieke termen krijgen apart aandacht in kadertjes. Hierdoor is het verhaal goed bruikbaar bij spreekbeurten en werkstukken. Een literatuurlijst had het geheel nog completer gemaakt. Het verhaal geeft ook aanleiding voor een discussie over wat een held nu eigenlijk is. Goed geschreven en aantrekkelijk uitgevoerd verhaal waarin ook voor lezers die wat meer moeite met lezen hebben, een historische figuur tot leven komt. Vanaf ca. 10 jaar.

NBD|Biblion recensie - K. Ghonem-Woets
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018