amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
Val van SNS Reaal

Val van SNS Reaal

hoogmoed, het snelle geld en blinde ambitie

Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens & Martine Wolzak
banken
financiŽle fraude
oplichting
flessentrekkerij
De val van SNS Reaal is het verhaal van wat ooit een brave, provinciale spaarbank en vakbondsverzekeraar was, die mee wil doen met de grote jongens van het snelle geld. Na de komst van topman Sjoerd van Keulen werpt de bank-verzekeraar zijn laatste schuchterheid af. Met een beursgang haalt SNS Reaal honderden miljoenen euroís op voor een overnamefestijn. SNS koopt bijvoorbeeld het halve Bouwfonds. Dat blijkt een wespennest van dubieuze vastgoeddeals en fraude.

In 2008 springt de overheid voor het eerst bij, zonder succes. Vijf jaar later zet zij het ultieme middel in : nationalisatie. Weer worden de Nederlanders gedwongen hun portemonnee te trekken om een van de grootste banken te redden. Verslikte SNS Reaal zich in slecht vastgoed of in te veel overnames in te korte tijd ? Had de Nederlandsche Bank de regie wel in handen ? Waarom heeft het ministerie van FinanciŽn de SNS-top zo lang in een onmogelijke oplossing laten geloven ? Deze en andere pregnante vragen worden beantwoord in dit onthutsende boek.

Vijf journalisten van Het Financieele Dagblad spreken met meer dan 50 sleutelfiguren en kregen toegang tot geheime documenten, notulen, e-mailverkeer, afgeluisterde telefoongesprekken en delen van strafdossiers. Het resultaat is een onthullend relaas van een van de grootste dramaís in de Nederlandse financiŽle sector sinds de crisis.

Vasco van der Boon, Pieter Couwenbergh, Cor de Horde, Pieter Lalkens en Martine Wolzak publiceren al jaren in Het Financieele Dagblad over de ontwikkelingen rondom SNS Reaal. Vasco van der Boon is mede-auteur van de bestseller Vastgoedfraude en Ontknoping.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018