amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
De val van ABN AMRO

De val van ABN AMRO

adviezen voor een financieel onbezorgd leven

Opkopen, opheffen en opsplitsen. Wat tot voor kort het exclusieve terrein leek van hedgefondsen en private equity-huizen behoort sinds de overname van ABN Amro vorig jaar ook tot het repertoire van reguliere bedrijven.

Drie banken, Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Banco Santander, betaalden ruim 70 miljard euro om de grootste bank van Nederland onderling te mogen verdelen.

Nooit eerder ging een Nederlands bedrijf voor zoveel geld over in buitenlandse handen. Het was een overwinning voor de aandeelhouders en een bittere teleurstelling voor directie en medewerkers – en voor een flink aantal Nederlanders die lijdzaam moesten toezien hoe het trotse ABN Amro zonder ingrijpen van de politiek van de kaart verdween.

In dit boek wordt de zwanenzang van Dé Bank aan de hand van een zestal sleutelmomenten geschetst. Op basis van gesprekken met betrokken bestuurders beschrijven de auteurs hoe al ruim voor de overnamestrijd bij ABN Amro het besef doordringt dat het roer moet worden omgegooid.

De overnamepogingen van Antonveneta in Italië, het mislukken van de deal met ING die tot de oprichting van een Nederlandse kampioen had kunnen leiden, en natuurlijk de uiteindelijke coup van het consortium, ingeleid door hedgefonds TCI.

Het is een klassiek drama – uniek voor de Nederlandse financiële geschiedenis – dat de deur heeft opengezet voor vergelijkbare affaires in de toekomst.
Prisco Battes
economie
paperback, 143 blz
isbn 9047000943
9789047000945
prijsindicatie € 14,95
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018